Yogurt på alt

De siste 10 månedene har forbruket av yogurt tatt seg opp betydelig her i heimen. Yogurt kan nemlig brukes til alt! Typen yogurt er det som kalles tyrkisk naturell yogurt, altså litt syrlig yogurt uten tilsatt frukt, bær eller sukker. Naturell yogurt er ikke bare sunt, men kan brukes til langt mer enn cornflakes eller musli. Siden våren har vi brukt yogurt på denne måten:

  • På vaffler, kjeks og brød i steden for rømme
  • I vaffelrøre i steden for melk eller fløte
  • Som dip til potetgull (blandet med krydder eller dipmix)
  • Som kald saus til kjøtt, fisk og grønnsaker (i steden for f.eks. smeltet smør)
  • Som topping til frokostblandinger og cornflakes
  • Med knust kjeks, knekkebrød eller pepperkaker som en slags dessertgrøt
  • Som topping på pepperkaker i steden for blåmuggost eller tubeost
  • Til tacos i steden for creme fraiche eller rømme
  • I steden for majones til kjøttpålegg
  • Som marinade til kjøtt og kylling
  • Som væske i brøddeig
  • På bakt potet i steden for rømme
  • Til å jevne ut supper
  • I smoothie eller milkshake i steden for melk

Dette er likevel ikke alt man kan bruke yogurt til. Vil man ha en sunnere variant av den tradisjonelle dessertyogurter, kan man ta naturell yogurt og tilsette frosne eller ferske bær, frukt eller nøtter. Vesentlige sunnere enn kjøpeyogurten som inneholder opp til 10-12% sukker! Man kan også lage mykost, iskrem og mye annet med yogurt, men de tingene har jeg ikke prøvd meg på.

Image result for yogurt

Man kan ikke erstatte absolutt alt med yogurt, for yogurt kan ikke kokes slik rømme kan. Til rømmegrøt må man derfor bruke rømme, men på veldig mange områder der rømme eller creme fraiche er det «naturlige» valget, kan naturell yogurt brukes. Yogurt er magrere, uten at det er tilsatt noe kunstig for å få fyldigheten man ofte vil ha i kremete melkeprodukter. Yogurt skal også være bra for magen og fordøyelsen.

I Sverige betaler jeg 18-19 kr for en liter tyrkisk yogurt. I Norge er literprisen høyere, opp til ca 60 kr literen på Jokern på Svullrya! Det er ran på åpen gate, men antagelig finnes det en mellomting. For oss to rekker en liter yogurt i to uker, og bøtta kan gjerne være åpnet hele tiden, siden yogurt holder seg fint i to uker i kjøleskapet (med lokket på). Smaken blir litt mer syrlig mot slutten, men ikke sur. Kjøper man en litersbøtte, kan den i etterkant brukes til bærplukking, oljeskift på bilen eller oppbevaring av småting. Det er både miljøvennlig og praktisk.

En kommentar om “Yogurt på alt

Legg igjen en kommentar